Våra barn

Våra barn är det värdefullaste vi har och det är en förälders skyldighet att ge den tryggheten till sina barn.
Och det är varje  barns rättighet att känna det. Aldrig ska ett barn tvivla på att du älskar henne/honom ovillkorslöst vad som än har hänt. Barn lär så länge dom lever och då ska vi föräldrar vara där och visa dom rätt & fel.
Jag vill att min lilla sockervadd ska vara ovetandes  om det ibland hårda livet som kommer möta henne men ändå lära henne rätt & fel....
 
Barnperspektivet:

Föräldrar kan stärka sitt barns självkänsla

Som förälder kan du stödja ditt barns självkänsla. En låg självkänsla går faktiskt att stärka. Ditt stöd handlar inte om några stora, krävande insatser vid något speciellt tillfälle, utan det är snarare tvärtom: Om du i vardagen är närvarande, bekräftande och lyssnande när du är tillsammans med ditt barn, ger du ditt barn en bra grund att bygga vidare på. Så här kan du stödja ditt barn till en god självkänsla:

Visa ditt barn att du tycker om det

Både i ord och handling, och utan krav på motprestation av barnet. Berätta att du tycker om ditt barn. Krama ditt barn. Barn som känner sig älskade och respekterade av sina föräldrar känner sig ofta också trygga med andra människor.

Lyssna på ditt barn

Stanna upp och lyssna på riktigt, inte med ett halvt öra.

Ge ditt barn uppmuntran

Om det inte går så bra när ditt barn försöker sig på något, så visa att ett misslyckande inte är hela världen. Ibland är det viktigaste att man vågar försöka, och man kan behöva försöka många gånger innan man klarar en sak. I en familj där atmosfären är tillåtande och icke-fördömande är det mycket lättare för ett barn att våga utforska och pröva.

Bekräfta ditt barns känslor

Det är inte detsamma som att alltid trösta. Om man är ledsen och får höra: ”Nej, inte ska du gråta, nu gör vi något roligt istället.” eller något liknande kan barnet få uppfattningen att det inte är tillåtet att känna sig ledsen. Om du istället säger ungefär: ”Ja, jag ser att du är ledsen, ska vi sätta oss tillsammans ett tag?”, får ditt barn möjlighet att berätta för dig, samtidigt genom ditt bemötande en erfarenhet som säger att känslor behöver man inte vara rädd för, det verkar inte mamma eller pappa vara.

Gör aldrig bort ditt barn

Varken när ni är själva eller inför andra.

Ge ditt barn uppgifter och ansvar som det finns en chans att barnet klarar

Det ska vara okej att misslyckas, men det är inte bra för självkänslan att misslyckas för ofta. Att kräva att en tonåring som går på gymnasiet ställer sin väckarklocka, kliver upp och kommer iväg till skolan utan inblandning av vuxna är rimligt, men inte för ett barn som går på lågstadiet.

Var snäll mot den som inte vet hur man ska göra

Barn vet inte lika mycket som vuxna.  Barn gör fel för att de inte vet, inte för att de är elaka. Får ditt barn skäll i en sådan situation är risken stor att barnet inte förstår varför och känner sig ”fel”. Förklara och lär istället hur barnet ska göra nästa gång.

Låt varje barn vara den det är

Om du är förälder till flera barn så undvik att jämföra, till exempel betyg, idrottsprestationer, mognad. Alla har olika förutsättningar. Lär istället ditt barn att det är roligt att försöka och att göra så gott man kan.

Samarbeta med skolan

Våra barn tillbringar en stor del av uppväxten i skolan. Skolan, inklusive förskolan, är för många barn den första arenan där de ska klara sig utan sina föräldrar. De som arbetar där ser mycket av våra barn, och de ser våra barn i andra sammanhang än vi själva gör. Är du orolig för ditt barns självkänsla, kan det vara en idé att prata med någon som känner ditt barn i skolan eller på förskolan. Dels får du höra hur någon annan uppfattar ditt barn och dels kan ni tillsammans komma fram till hur ni bäst stödjer ditt barn.

 

Kramelikram ♥

 
 

Kommentera här: